Hercegnovske aprilske pozorišne svečanosti – HAPS

Hercegnovsko pozorište sa ponosom predstavlja Hercegnovske Aprilske Pozorišne Svečanosti, HAPS – manifestaciju koja je osnovana sa željom da se u Herceg – Novom učvrsti tradicija kulture i umjetnosti. Svake godine, počev od 1996. u periodu od 15. do 30. aprila Hercegnovsko pozorište je domaćin brojim teatarskim institucijama.
HAPS je prvobitno zamišljen kao susret amaterskih pozorišta nekadašnje Jugoslavije, a svečanosti su podrazumjevale razmjenu sa pozorištima sa kojima se Hercegnovsko pozorište susretalo na raznim festivalima. Program je bio koncipiran tako da bude raznovrstan, da se pojavi po neka moderna forma, da bude dovoljno interesantnih programa za djecu, mlade i odrasle. Od početka su na HAPSu gostovala i ugledna (profesionalna) pozorišta, ali do potpunog zaokreta u koncepciji – u tom pravcu došlo je 2002. godine. Potreba Hercegnovskog pozorišta da profesionalizuje svoj rad tako se u velikoj mjeri ostvaruje kroz HAPS i HAPS dobija na kvalitetu. U programu učestvuju sada renomirani profesionalni pozorišni ansambli i dramski umjetnici iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegnovine, Hrvatske, Makedonije. Ovako izmjenjena koncepcija naišla je na pozitivan odjek u stručnoj javnosti i kod publike i uticala da se HAPS utemelji kao značajno događanje na pozorišnoj sceni ne samo Crne Gore, već i u širim razmjerama. April je od tada postao mjesec kada dvorana „Park“ odiše teatarskom kulturom koju su posjetila mnoga pozorišta i nastupali istaknuti dramski umjetnici.
Značajan segment HAPS-a su i njegovi prateći programi u okviru kojih su organizovane brojne izložbe, književne večeri i promocije knjiga, večeri džeza, koncerti ozbiljne muzike i okrugli stolovi posvećeni savremenom pozorišnom trenutku.
Od 2001. godine Direkcija HAPSa dodjeljuje plaketu „Miloš Šami“ u znak sjećanja na dugogodišnjeg reditelja u Hercegnovskom pozorištu koji je utemeljio sadašnji ansambl. Dobijaju je dramski umjetnici koji su posebno doprinjeli afirmaciji Hercegnovskih aprilskih pozorišnih svečanosti. Dobitnici plakete do sada su – Teatar mladih iz Novog Sada(2001. – Čiji sam ja komadić), Jelisaveta Seka Sablić, Ljuba Tadić, Petar Kralj, Predrag Ejdus, Varja Đukić, Mirko Vlahović, Pera Kvrgić (2009. – Stilske vježbe)

Stari ID: #1518162694#

    profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
    profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner

    Napiši komentar...