Obilježavanje pobune mornara

Prvog februara 1918. godine na brodovima Pete flote Austrougarske ratne mornarice: SANKT GEORG i GEA, smještenim u akvatoriju Đenovića, izbila je pobuna, kao odjek prethodnih pobuna radnika i mornara u Puli a zatim i u tivatskom Arsenalu, Kumboru i Đenovičkoj podmorničkoj bazi.
U različitim društvenim okolnostima, uzroci ove pobune su različito tumačeni, ali suština je: da je pobuna izbila zbog besmislenih produbljenja ratnih operacija ratom potpuno iscrpljene Austrougarske monarhije, surovosti i sve lošijih uslova života na brodovima, nacionalnih težnji slovenskih naroda, Italijana, Mađara i drugih naroda unutar monarhije, kao i odjeka revolucije u Rusiji.
Glad, hladnoća, besciljne vojne vježbe i sve veća superiornost protivnika, rezultirali su prigovorima, dezertiranjima i štrajkovima a na kraju i ovom pobunom. Mornari na otprilike 40 brodova u Boki pridružili su se ustanku.
Početni zahtjevi za boljim odnosom ubrzo su zamijenjeni političkim zahtjevima i pozivom na mir. Ovi hrabri idealisti, loše organizovani, htjeli su svojom pobunom zaustaviti rat, ali nisu im se pridružili saborci sa kopna ni mornari iz flotile austrougarskih i njemačkih podmornica. Lukavim manevrom i odlaganjem pregovora, Komanda flote je dobila na vremenu do dolaska moćne Treće flote iz Pule. Pobuna je ugušena trećeg dana, a od oko 6000 mornara koji su učestvovali u pobuni, uhapšeno je preko hiljadu. Pred prijeki sud izvedeno je 98 mornara od kojih su mnogi osuđeni na dugogodišnju robiju a četvorica na smrt strijeljanjem. U pobuni su stradala dva mornara, u zatvoru umrlo deset, a na smrt su osuđeni Franc Raš, Antun Grabar, Jerko Šižgorić i Mate Brničević.

Stari ID: #1518162694#

    profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
    profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner

    Napiši komentar...