Palata Florio-Luković

Palata Florio-Luković se nalazi u središnjem dijelu Prčanja. Sagrađena je u XVIII vijeku.
Palata je pripadala poznatoj bokeljskoj plemićkoj porodici Florio sa Prčanja, ali je nakon nestanka ove porodice prešla u posjed konta Lukovića.
Glavna fasada, kojom dominira barokni balkon na prvom spratu, okrenuta je prema moru. U zgradu se ulazi kroz profilisani portal i preko stepenica od korčulanskog kamena.
Na prvom spratu se nalazio salon koji je početkom XIX vijeka uredio don Marko Florio, prčanjski župnik, u duhu tada vladajućeg „empire“ ukusa. Plafon je bio ukrašen pozlaćenim štukaturama plitkog reljefa, koje su u sredini prikazivale grb porodice Florio (dva ljiljana u gornjem polju, a dva u donjem), dok su okolo lišće i cvijeće. Pod je bio popločan mletačkom keramikom, oslikanom geometrijskim oblicima i cvijećem. Najljepši ukras u salonu su bile dvije velike slike na platnu (2,0 x 1,50 m) na kojima su predstavljene dvije rijetke starozavjetne scene: Zavjet i Žrtva izrailjskog sudije Jeftea, rad mletačkog slikara Francesca Potenze, koji je radio u Boki krajem XVIII i početkom XIX vijeka.
Pored stilskog namještaja, u palati se čuvala i velika zbirka oružja, numizmatička zbirka, etnološki predmeti iz Boke i više vrijednih slika. U palati se nalazila zbirka predmeta iz Viške bitke (pomorska bitka kod ostrva Visa –20. 07. 1866. u kojoj su se sukobile mornarice Habsburške monarhije i Kraljevine Italije radi prevlasti na istočnoj obali Jadranskog mora, završila pobjedom austrijske flote), koji su pripadali kontradmiralu Marku Eugenu Florio: oficirski pojas koji je nosio na dan bitke, revolver, slika broda kojim je zapovijedao (korveta Erzherzog Fridrich) i slike ostalih ratnih brodova koji su učestvovali u bici.
Uz palatu je u vrtu krajem XVIII vijeka podignuta porodična kapela Gospa od Anđela.

Stari ID: #1518162694#

    profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
    profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner

    Napiši komentar...