Palata Ivanović

Palata Ivanović nalazi se južno od crkve Sv. Eustahija u Dobroti. Podignuta je u XVIII vijeku. Palata je pripadala porodici Ivanović, a danas je u vlasništvu katoličke crkve.
U dokumentu sa spiskom kuća iz 1808. godine palata se nalazila u vlasništvu Mata Ivanovića i braće i bila je procijenjena na 6400 forinti.
Godine 1909. Josip Stadler, sarajevski biskup kupuje kuću u Dobroti sa željom da djeca iz sirotišta u Sarajevu tu provode ljeto. Za vrijeme II svjetskog rata kuća je bila oštećena. Poslije rata kotorski biskup monsinjor Gracija Ivanović podsticao je dolazak časnih sestara, koje su boravile u samostanu Sv. Antuna u Perastu, i koje su 1954. prešle u Dobrotu. Časne sestre su same nabavile sredstva za obnovu palate. Popravka palate je počela 1955, i objekat je useljen 1957. Zemljotres 1979. godine je ponovo oštetio palatu, koja je nakon obnove ponovo useljena 1989.
Palata Ivanović je tipična barokna palata sa tri etaže i vidionicom – belvederom, izdignuta i povučena u odnosu na obalu, sa ograđenim i podignutim dvorištem. U dvorište se ulazi kroz profilisani kameni portal na kome se nalazi isklesani grb porodice Ivanović. Do dvorišta uzdignutog na terase se stiže kamenim stepeništem. Terase krasi raznovrsno bilje. Uz ogradni zid prema moru, ispod terase se nalaze pomoćne prostorije.
Fasada palate je rađena od fino klesanog kamena. Belveder ima specifičnu baroknu liniju krova. Na drugom spratu, centralno postavljen, nalazi se veliki balkon oslonjen na pet profilisanih konzola.
Svi otvori na fasadi imaju baroknu profilaciju. Iznad portala na prvom i drugom spratu nalazi se dekorisan profil u obliku stilizovanog akantusovog lista.

Stari ID: #1518162694#

    profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
    profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner

    Napiši komentar...