Palata Smekja

Palata Smekja se nalazi u središnjem, priobalnom dijelu Perasta, neposredno uz crkvu Sv. Marka.
Smekje, porodica koja je pripadala kazadi Čizmai, kao pomorci sreću se vrlo rano, već u drugoj polovini XVI vijeka. Petar Smekja dovodi svoju porodicu do ekonomskog uspona, poslije čuvenog trgovačkog poduhvata, kada je brodom „Leon Coronato” doprinio privrednom povezivanju baltičkih zemalja sa Venecijom 1746. godine. Već 1748. on postaje „konte”, a 1779. porodica je pripojena kotorskom plemstvu.
Palata se sastoji iz dva dijela – starijeg, izgrađenog 1764. godine, koji se nalazi između obalnog i starog puta i mlađeg dijela koji je započet 1764. godine, a završen 30-ih godina XX vijeka. Ova dva dijela su spojena zasvedenim prolazom iznad starog puta. O godini gradnje svjedoči natpis iznad ulaza u gornji dio palate.
Palata Smekja je najveća palata u Perastu. Građena je u potpunosti od korčulanskog kamena. Palata ima prizemlje, dva sprata i belveder. U novou prvog sprata je prostrana terasa, cijelom dužinom fasade, a na drugom i trećem spratu su balkoni sa balustradom. Na ulaznom dijelu palate je grb kazade Čizmai – ruka koja drži stabljiku („čičimak”) sa zvijezdama koje su znak porodice Smekja. Novi dio palate završen je 1936. godine, po uzoru na postojeće prizemlje i sprat, u istom stilu i od istog materijala. U oba dijela palate je od 1936. godine bila smještena fabrika konfekcije „Jadran Perast”.

Stari ID: #1518162694#

    profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
    profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner

    Napiši komentar...