Praznik mimoze

Praznik mimoze jedna je od najznačajnijih turističko-propagandnih manifestacija na prostorima bivše i ove države, koja se u našem gradu organizuje preko četiri decenije. Osnovali su je 1969. godine Turistički savez Boke Kotorske i Skupština opštine Herceg Novi. Od 1991. godine član je Udruženja karnevalskih gradova Evrope (FEEC).
Ovaj Festival uobičajeno traje od kraja januara do početka marta mjeseca, posljednjih godina se, uglavnom, održava samo u februaru mjesecu.
“Praznik mimoze” je manifestacija u slavu cvijeća – cvijeta mimoze, koja u našoj opštini izdašno uspijeva u vrijeme kada je ostatak Evrope prekriven snijegom. Ovo je manifestacija koja je utemeljena i opstaje na osnovama tradicije karnevalskih svečanosti, nekada vrlo tipičnih za ove krajeve, kojoj specifičan začin daju mlade Novljanke zvane mažoretke i bleh muzika popularno zvana “gradska muzika”, uz čiju muziku nastupaju. U okviru Festivala se odvija veliki broj turističkih, zabavnih, kulturnih, sportskih i drugih raznih programa.
Jedan od najpoznatijih su ribarske svečanosti na hercegnovskoj rivijeri,gdje domaćini Kumbora,Đenovića i Baošića tradicionalno dočekuju goste sa cvijetom mimoze,suvim smokvama, priganicama, sardelama i vinom…
Od kada postoji, karavan “Praznika mimoze” je obišao preko 50 gradova u bivšoj i ovoj državi, a od inostranih: Budimpeštu , Berlin, Kopenhagen, Klagenfurt, Segedin…

Stari ID: #1518162694#

    profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
    profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner

    Napiši komentar...